5 fördelar med att upptäcka denna Zen-Buddistiska Tradition

Hej fina bloggläsare!

Idag tänkte vi presentera en riktig hälsobomb, ett grönt pulver fullproppat med vitaminer, mineraler och antioxidanter.

Superpulvret vi pratar om är Matcha-te!

Matcha-te är en gammal traditionell dryck som i århundraden ingått i den japanska zen-buddistiska te-ceremonin. Framställningen av Matcha är lite speciell genom att man täcker över tebuskarna några veckor innan skörd, medans bladen fortfarande är små och späda. Genom att man täcker över dem och skyddar dem mot solen så ökar klorofyllnivåerna samtidigt som näringstätheten ökar. Vid skörd så handplockas bladen, ångtorkas och mals till ett fint pulver.

För att tillreda en kopp matcha-te så värmer man 1,5 dl vatten till ca 75 grader, häll i en skål och tillsätt en tesked matcha. Sedan vispar man tills ett det bildats ett rikt skumlager på ytan, först vispar man snabbt och sedan långsammare. Enligt tradition använder man en matcha-visp gjord av bambu och det sägs att en riktigt bra matcha-visp ska ha minst 80 strån. När matcha-teét är klart dricks den direkt!

5 anledningar till att börja dricka Matcha:

  • Är sprängfyllt med antioxidanter (har ett orac-värde på 1400/gram)
  • Stabiliserar blodsockret
  • Är både avstressande och uppiggande då det innehåller både L-teanin och koffein
  • Innehåller stor mängd klorofyll, aminsosyror och är rik på fibrer
  • Har ett stort innehåll av C-vitamin, selen, krom, zink, kalium och magnesium

Ser man på matcha ur ett kinesmedicinskt perspektiv så kommer många av dess fantastiska egenskaper tack vare framställningen och den spirande grönskan i de nya tebladen som man skyddar på busken. Det blir som att ta hand om björksaven här i Sverige nu när våren kommer.

Tittar man på de känslomässiga effekter som teet har, så stärker denna fantastiska dryck fler saker i kroppen. För oss blev det väldigt tydligt att det har en lugnande effekt samtidigt som det gör en klar i huvudet och pigg utan att man känner sig speedad i kroppen som man kan göra av kaffe. Med sin bittra smak och gröna färg  tillsammans med de effekter det har i kroppen, kan man tänka sig att matcha stärker och balanserar både hjärta och lever samtidigt som det hjälper till att cirkulera Qi, vilket skapar både harmoni och välbefinnande.

Denna bittra, gröna, exklusiva dryck blev en trevlig bekantskap som kom för att stanna på Hermansdal!

Läs gärna våra tidigare blogginlägg om hur du kan förbättra din hälsa:

Varma Kramar från Hermansdal

Tina & Annelie

Följ oss gärna på Facebook:

Hermansdal

Hermansdals EKO

Tina/QiWell – Kinesisk Medicin & Healing

Välkomna in på hemsidan:

www.hermansdal.com

För att prenumerera på vår blogg, klicka på knappen nedan, ni kommer då till Blogkeen där ni klickar på ”Prenumerera-knappen” som finns i menyn till vänster. 

HERMANSDAL

Hermansdal

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *