10 vintertips som fungerar och gör dig frisk och stark.

Vintern kom med stormsteg i år och gråa november blev istället vit och vacker. Snön yr utanför fönstrena och vi fick väldigt bråttom med att samla in vattenslangar och bära undan trädgårdsmöbler, sommarblommorna i krukor och lådor som blommade fint slokar nu under snön.

blogg-vinter

Inom den kinesiska medicinen, TCM, är det mycket viktigt att man följer naturens gång för att hålla sig frisk och stark. Gör vi inte det så får vi ta av våra reserver.

Vintern är till för att ladda batterierna så att livsenergin som bor i njurarna kan fortsätta vara stark och flöda fritt under hela livet. Vintern är vatten-elementets årstid och de organ som kinesiskt tillhör vatten är njurar och urinblåsa.

Här kommer 10 tips från oss på Hermansdal hur du kan göra för att stärka och balansera din kropp under vintermånaderna, för att du i vår när träelementet träder in skall kunna använda kraften du lagrat till att sätta fart.

  • Vila mycket och sov fler timmar per natt. Enligt gamla kinesiska böcker ska man under vintern lägga sig tidigt och sova till solen går upp. Detta stärker och balanserar kroppen och vatten-elementet.
  •  Ät varm mat
  • Drick varm dryck (ej het)
  • Använd värmande kryddor i maten, såsom ingefära, kanel, kardemumma, vitlök och peppar
  • Gör benbuljong och använd i mat eller drick den varm som värmande och närande dryck. Klicka HÄR så kommer du till ett bra recept på benbuljong.
  • Håll kroppen varm, klä dig varmt, tänd en brasa, ta ett varmt bad. Det är viktigt att man aldrig låter kroppen bli kall, även om man inte tycker att man fryser. Varma fötter är A och O.blogg-vinter1
  • Ät mat som stärker njurarna. Du hittar info om det HÄR.
  • Lyssna på klassisk musik
  • Drick avkok på färsk ekologisk ingefära.
  • Gör fotbad på avkok av färsk ekologisk ingefära, det värmer hela kroppen och kan även hjälpa de som har insomnia om fotbadet görs på kvällen.

book

Njut av att ”boa” in dig, var sak har sin tid….

Snöiga Vinter Kramar från Hermansdal

Tina & Annelie

10953210_10155160420640271_1462012367057450954_n

Följ oss gärna på Facebook:

Hermansdal

Tina/QiWell – Kinesisk Medicin & Healing

Hermansdals EKO

Välkomna in på hemsidan:

www.hermansdal.com

 

Hermansdal